ECBuitenpost

Postcoderoos Veenstra

De zonnepanelen van ons Postcoderoosproject liggen op het dak van Veenstra Reizen, is sinds 30 april 2020 in werking en wekt dagelijks Buitenposter energie op: Door en Voor inwoners van Buitenpost.Hieronder het beeld van maart 2024 in Kilowatt per dag


Hierbij het productiepatroon per maand uitgedrukt in Megawatt .

Door een storing in de communicatie met het zonnedak ontbreekt helaas een stuk informatie van 12 juni t/m 8 september 2022. Achteraf blijkt dat het zonnedak gedurende deze storing ook maar op halve capaciteit heeft gewerkt!


Vanaf de opstart

T/m 1 januari 2024 hebben we sinds de opstart maar liefst 220.485 Kilowatt opgewekt en daarmee een mooie positieve bijdrage geleverd aan onze leefomgeving!

Groene stroom voor en door inwoners van Buitenpost en omgeving!

Opbrengst in 2023 was 59.865 kWh.

Opbrengst in 2022 was 53.910 kWh.

Opbrengst in 2021 was      59.680 kWh.

Opbrengst in 2020 was        47.030 kWh!


Onze eerste productiemaand!

1 juni 2020: De eerste productiemaand mei kende door zeer zonnige omstandigheden al een uitstekende opbrengst.

De eerste maand is de opbrengst door het extreem mooie weer al ver boven verwachting!

30 april 2020: Ons zonnedak is klaar, getest, goedgekeurd en in productie genomen!


Maart 2020: It giet oan! Hierbij foto’s genomen tijdens de bouw en installatie van het zonnedak op het dak van Veenstra Reizen . (foto’s B. Veenstra en C. Giezen)


November 2019: It sil heve! We hebben voldoende certificaten verkocht om het project te starten. Nu offertes en financiering aanvragen en de aansluiting regelen.


Maart 2019 Uw zonnepanelen op andermans dak

Energie Coöperatie Buitenpost plaatst zo’n 200 zonnepanelen op het dak van Veenstra Reizen in Buitenpost. Dit is een project in samenwerking met ECoop en wordt ondersteund door de Provincie Fryslân. Iedereen woonachtig in Buitenpost en omgeving (met groen omcirkelde postcodes) kan meedoen door zonnepanelen te kopen in het project in de vorm van zoncertificaten. Particulieren, verenigingen, bedrijven, dorpshuizen, kerken, iedereen kan meedoen. Dit project is ook uitermate geschikt voor mensen die geen zonnepanelen kunnen plaatsen op eigen dak. Denk bijvoorbeeld aan woningen in beschermd dorpsgezicht, monumenten en een appartementencomplex. U kunt al meedoen vanaf één zonnepaneel voor 99 euro. Zo helpt u mee om onze regio te verduurzamen en u ontvangt daarnaast ook nog eens de komende 15 jaar een energiebelasting voordeel van 14 euro op uw energienota.
Na 15 jaar hebt u dus 210 euro korting ontvangen met een inleg van 99 euro!

WAAROM IS UW DEELNAME BELANGRIJK?
Heel simpel, de aarde warmt op! Om de schade te beperken zullen we gezamenlijk moeten overstappen van fossiele energiebronnen naar duurzame energiebronnen. Laten we met elkaar in Buitenpost en omgeving het goede voorbeeld geven en meer lokale en duurzame energie opwekken. Daarnaast is deelname aan het project ook goed voor uw portemonnee want u ontvangt namelijk de komende 15 jaar een jaarlijkse korting op uw energienota! Dat u een korting op uw energiebelasting ontvangt is door de overheid voor 15 jaar gegarandeerd

Postcoderoosregeling
U kunt profiteren van dit zonnepanelenproject door middel van de zogenaamde ‘Postcoderoosregeling’. Met deze regeling wil de overheid het opwekken van lokale en duurzame elektriciteit stimuleren. Dankzij deze regeling ontvangen deelnemers van “Samen zon in Buitenpost” een korting op hun energierekening. Zij krijgen namelijk de energiebelasting terug over het aantal kWh dat zij met hun deelname in dit project
opwekken.

Verkoop van de opgewekte stroom
EC Buitenpost verkoopt de stroom die we met de zonnepanelen installaties opwekken aan ons eigen coöperatief energiebedrijf Energie VanOns. Met de opbrengst betaalt de coöperatie de beheer- en onderhoudskosten van de installatie.

Installatie plaatsen
Als zich voldoende deelnemers hebben aangemeld, kan de coöperatie de panelen laten plaatsen.

Energieopbrengst behouden in de regio
U heeft ook de mogelijkheid om over te stappen van uw huidige energieleverancier naar het energiebedrijf van de noordelijke
energiecoöperaties, genaamd Energie VanOns. Als u gas en stroom afneemt bij Energie VanOns, ontvangt ‘EC Buitenpost’ daarvoor jaarlijks € 75 incl. BTW. Dit geld investeert de coöperatie in duurzame en maatschappelijke projecten in de regio. Wanneer u energie afneemt bij Energie VanOns wordt de belastingkorting van uw zoncertificaten bovendien automatisch verrekend op uw energierekening. Kiest u ervoor om bij uw huidige energieleverancier te blijven? Neem dan contact op met de coöperatie en wij ondersteunen u bij deze administratieve handelingen. Daarnaast kunt u bij uw huidige energieleverancier informeren hoe zij omgaan met de energie belastingkorting.

Wilt u meer informatie? mail ons via ecbuitenpost@gmail.com