ECBuitenpost

Duurzaam Buitenpost

Nieuw initiatief: DuurzaamBuitenpost.
Graag willen we jullie informeren over een nieuw initiatief dat we als ECB samen met de gemeente Achtkarspelen, Stichting PEB en de Friese Milieufederatie deze zomer gaan lanceren.
Het project heet Duurzaam Buitenpost en de bedoeling is om de inwoners van Buitenpost te helpen om de maandelijkse energiekosten te verlagen door hun woningen te verduurzamen. We willen dit doen door inwoners te helpen om in eerste instantie zgn. kleine besparende maatregelen in hun woning aan te brengen en in tweede instantie bewoners te helpen bij het (laten) uitvoeren van zgn. grote besparende maatregelen.

Kleine en grote besparende maatregelen om op energiekosten te besparen.
Bij de kleine besparende maatregelen moet je denken aan het aanbrengen van radiator folie, monteren van tochtstrippen, besparende douchekoppen en LED lampen e.d. Daarnaast kan een waterzijdig inregelaar de verwarmingsinstallatie optimaliseren zodat er hier ook een kostenbesparing kan worden gerealiseerd.
De materialen voor deze maatregelen zijn voor een 50-tal huizen gratis beschikbaar gesteld.
Voor het aanbrengen van deze kleine maatregelen zijn we op zoek naar “energieklussers”, handige doe-het-zelvers” die bereid zijn om tegen een geringe vrijwilligersvergoeding deze klussen bij de inwoners thuis te installeren.

Bij de grote maatregelen gaat het om vloer- of bodemisolatie, gevel- en dakisolatie, glasvervanging, zonnepanelen e.d. Deze grote maatregelen vergen een investering van de huisbewoner zelf en zijn in dit geval daarom beperkt tot huiseigenaren.

Coaching en advisering voor de huisbewoners.
Voor inleiden en begeleiden van deze maatregelen spelen energiecoaches en energieadviseurs een belangrijke rol. Zij gaan de inwoners bijstaan bij het kiezen voor kleine en/of grote besparende maatregelen. Dit gaan ze doen op basis van een afspraak aan huis zodat alle opties rustig kunnen worden doorgesproken. De huisbewoner maakt zijn eigen keuze, de coaches en adviseurs helpen daarbij.
Op dit moment hebben we al twee vrijwilligers die energieadviseurs gaan worden maar we zijn nog opzoek naar ECB leden die zich willen laten scholen tot energie coach en/of waterzijdig inregelaars. De kosten voor deze opleidingen worden binnen het project vergoed, het kost de deelnemers dus alleen de tijd om de cursussen te volgen. Details over deze opleidingen zijn te vinden in de bijlage. Verder zoeken we, zoals hierboven vermeld nog energieklussers voor het aanbrengen van de kleine maatregelen.

Interesse? Neem dan contact met ons op!
Heb je als ECB lid interesse voor één van de hierboven genoemde rollen, meld je dan aan via duurzaambpost@ecbuitenpost.nl. Bij voorkeur email en voor verdere inlichting kun je bellen met het ECB secretariaat 06-51066436 (Jan C.A. de Vries)

Project DuurzaamBuitenpost is in de opstartfase.
Het Duurzaam Buitenpost project is in de opstartfase, we zijn binnen de ECB nu druk bezig om handen en voeten aan het project te geven. Dit bericht is een voorloper om alvast te peilen of we voldoende belangstelling kunnen opwekken bij vrijwilligers die mee willen helpen om het project succesvol af te wikkelen.

Houdt de mail, de postbus en de lokale krant Binnenste Buiten in de gaten want we zullen binnenkort nog meer informatie over dit project Duurzaam Buitenpost bekend maken.

In de bijlage vind je het e.e.a. over de voornoemde opleidingen.